miercuri, 11 ianuarie 2012

Ingeri si clipe

Din categoria "lucruri care mă contrariază", măcar până le sesizez întru totul gustul: 
1. Doamnele de la magazinele cu cosmetice. De firmă. Intri, întrebi dacă au seturi de farduri de pleoape de la Ga-De, mov, cu trei sau patru culori. Pe care să le poţi combina, adicătelea, aşa cum vezi peste tot. Doamnele te evaluează din priviri şi te corectează verbal: "De la Ja-De?" (pronunţat JAD de către domniile lor). Te-au cântărit, nu ai cerut Estee Lauder, nici măcar un fard de la Dior sau MAC. Păi treabă-i asta? De ce-ai mai şi intrat în magazinul lor, dacă nu doreşti Estee Lauder? Şi îţi arată ce au de la Deborah, de la Maybelline, de la Margaret Astor, de la Miss Sporty, de la Max Factor, de la Seventeen, de la Revlon, de la Rimmel, de la L'Oreal, aşa, într-o doară. Dacă ştii puţină psihologie, le citeşti gândurile fără prea mare efort. Şi ele spun: "La ce-ţi trebuie cosmetice dacă tot nu ai bani? Nu tu un barosan care să te întreţină, nu tu... " 
Am încercat cosmetice scumpe, crezând că preţul e o garanţie pentru calitate. Că renumele e o garanţie. Am încercat un ruj rezistent la transfer, fără să ţin cont că la vremea aceea mă costa o avere, pentru că mi se părea necesar, util. L-am aruncat după foarte puţin timp. Plecăciunile vănzătoarelor nu-mi hidrataseră buzele, nu le catifelaseră, nu le împiedicaseră să devină nişte ceva-uri supărătoare, enervante, uscate, gata să pice, cu toate că rujul era sub formă de brichetă alcătuită din două porţiuni: una colorată şi un balsam hidratant. Nu a mers. Am cerut la un moment dat, în acelaşi magazin, un ruj rezistent la transfer care să nu usuce buzele. Da, desigur, avem unul chiar hidratant, mi s-a spus. E de la Revlon. Doar 57 de lei. Zic bun. Daţi testerul. L-am probat. Am ieşit pe stradă cu sentimentul că o dată cu fulgii de nea cădeau şi porţiuni de buze suferinde. Iar rezistenţa la transfer a fost colosală. După vreo oră mâncam un covrig. Mi-am admirat buzele cu rujul rezistent la transfer la purtător. O, da. Senzaţia de uscăciune era la loc, rujul îl mâncasem. Probabil că fusese bun. Nu mi-am dat seama, pentru că l-am făcut salată. Ruj cu covrig, vă rog. Salată de ruj cu covrig. Bun. În condiţiile astea, cum mama dracu' îţi permiţi dumneata, indiferent cine ai fi, să te uiţi cu coada ochiului când îmi iau un Maybelline care pe nemâncate rezistă patru ore, iar dacă nu rezistă, preţul e accesibil, totuşi, comparativ cu alte grozăvii? Lucrul e valabil pentru toate cosmeticele din uz. Farduri de pleoape, dermatografe, rimeluri, fonduri de ten. Am probat. Ştiu ce mi se potriveşte. Iar dacă nu mi se potriveşte, ce-ţi pasă? 
2. Îmbrăcămintea promovată de reviste cum ar fi Beau-Monde, care descrie nişte hăinuţe pentru buget: mic, mediu şi mare. Cele pentru buget mic înseamnă că o rochiţă urâtă costă 4-5 milioane. Cele pentru buget mediu înseamnă că un jerseu costă 8 milioane. Iar cele pentru buget mare înseamnă că o pereche de cizme costă 20-25 de milioane. O rochiţă asortată o găseşti lejer la 28 de milioane, iar o poşetă (a cărei denumire am uitat-o, atât e de dată dracului) costă doar 4 milioane. Bineînţeles că ar fi recomandat să îţi pui şi nişte cercei din aceia tribali, cu doar 3 milioane, fiindcă îi crease Don Quijote.
3. Libidinoşii. Au nevastă (acasă sau sub nasul lor), au copil, iar ei îşi frâng gâtul încercând să te facă să observi că se uită la tine. Te dezbracă din priviri şi simţi tentaculele din ochi întinzându-se mult, tot mai mult, şi auzi tăcerea, dialogurile sunt lăsate în seama nevestei, şi tu nu observi, priveşti cu încăpăţânare unde se nimereşte, simţi că ai face mai bine dacă ai lua-o la sănătoasa, deşi sunt atâtea persoane în încăpere, răspunzi la întrebări cu uşoară ironie, iar ei râd consistent şi colorat, energic şi precipitat, oprindu-se brusc, fără avertizare, şi te consideră amuzantă şi isteaţă şi vai ce partidă ar face cu tine, pentru că de fapt tu erai cea care se visa în pat cu ei. E una din cele mai scârboase categorii lăsate de Dumnezeu (de Dumnezeu?) pe faţa pământului. 

Dar hai să ascultăm tăcerea. Dacă Radu Anton Roman a auzit-o, ne-o fi stând şi nouă în puteri.
Binecuvintează-mi urechea însetată de sunete curate, inimă. 
Sărută-mi ochii ce visează o vară cu sunet de izvor curgând, albastru, la vale. 
Înmiresmează-mi nările cu petale de magnolii îndrăzneţe. 
Simte-mi gândul îndreptat, la ceas de seară, către tine, la fel ca-n noaptea aceea magică despre care ţi-am povestit ulterior şi pe care ai negat-o, speriat de puterile mele magice. Nu erau puteri magice. La mine e altceva. Nu pot trăi ca restul lumii, eu sunt simţire, empatie, aşa că nu mi-a fost greu să-ţi prind, din zbor, urarea. De ce te miri? Ştiai cum sunt. Ţi-arăt zi de zi faţete ale mele, ale aceleiaşi "eu". Şi ce-i cu asta? Trăim pentru spiritualitate. Pentru a deveni, o dată, îngeri.


7 comentarii:

  1. mie mi de pareau ciudate rujurile rezistente la transfer. parca avem un bot de 1kg. la inceput am crezut e ceva in neregula cu marca, am cumparat alta marca. aceeasi senzatie. cred ca mai am si acum aruncate vre-o doua printr-un sertar. cat despre duduile care vand asa ceva, au senzatia ca e vreun soi de stiinta rara sa stie marcile de cosmetice in functie de pret. chestia e ca nu le intreaba nimeni, ele au vreun "stalp de intretinere"? sau se aranjeaza folosind mostrele din magazin? sau doar le curg balele cand vad pe altele spargand banii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Exact! Rujul rezistent la transfer te face sa te simti botoasa si ciudata. Plus ca mereu cade cate ceva din el: se descuameaza cumva, de ai nevoie sa te ajuti cu gloss!!
      Sincer, in acelasi magazin am vazut o experta care isi exprima o opinie, pentru ca, atunci cand a fost chemata in alta parte si a venit colega, sa aflu cu totul altceva. Asadar, ramane la latitudinea clientei ce alege, pe banii, multi, putini, cati ii are! :))

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Se spunea ca la politica si la fotbal se pricepe toata lumea. Dar la machiaj, moda, fantezii... si la astea se pricepe toata lumea? Perfect. Bine ca s-au gasit si persoane mai nepricepute, care au nevoie de sfaturi de la experti! :D

      Ștergere
  4. :) chiar daca nu se pricep isi dau cu parerea

    RăspundețiȘtergere