duminică, 10 iunie 2012

Solutia salvatoare

M-am declarat, nu o dată, adepta lecturii. Da, lectura ajută. Lectura te determină să gândeşti, să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă, să îţi lărgeşti orizontul. Ce nu ştiam însă era următorul lucru: 
"Nu am văzut niciodată o problemă care să nu poată fi rezolvată cu o oră de citit" (Charles de Secondat - baron de Montesquieu).
Ei, nene, atunci bravo dumitale. 
Şi mulţumesc pentru soluţia salvatoare. Chiar nu m-ar fi dus capul atât de departe. Nu ştiam că un conflict de stradă se poate rezolva cu o oră de citit. Nu ştiam că senzaţia de foame dispare cu o oră de citit. Nu ştiam că o boală cronică se vindecă la fel. Nu ştiam că lipsa unui loc de muncă se rezolvă în acest fel. Nu ştiam că durerile fizice şi cele spirituale au la îndemână o soluţie miraculoasă. 
Concluzie: când luăm de undeva aformisme, poate n-ar fi rău să aflăm cine naiba le-a emis. Pentru că nu tot ce zboară se mănâncă, cu atât mai mult cu cât zburătorul nu a avut o existenţă prea tenebroasă, dragul de el. 

29 de comentarii:

  1. damn it... cand am vazut titlul postarii tale acum, in zi de alegeri electorale, am crezut ca in sfarsit voi sti si eu pe cine sa votez =))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stai calm, am procedat exact ca personajul lui Caragiale. M-am intrebat, stupid, "eu cu cine votez", stiind prea bine ca nu voi fi direct afectata de rezultat, indiferent care ar fi acela.

      Ștergere
  2. :))) poate ca individul s-a gandit ca citesti o ora si in timpul ala uiti de restul. sau ... se rezzolva de la sine

    RăspundețiȘtergere
  3. P.S. imi place noua fatza a blogului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. Nu stii cat m-am chinuit sa modific, date fiind conditiile si nestiinta mea. :))

      Ștergere
    2. asa se invata, iubita mea, experimentand :)) vezi? a iesit superb.

      Ștergere
    3. Simteam nevoia de o schimbare... Daca nu politica... macar cromatica! :)))

      Ștergere
  4. N-ai inteles nimic din acel citat. Poate te mai gandesti intre timp ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai revenit.
      M-am declarat dintotdeauna pro-lectura. Dar nu consider cititul un panaceu.
      Perspectiva ta care e? In legatura cu citatul, fireste.

      Ștergere
  5. Pai,ora de citit te linisteste si poti lua decizi la calm; ora de citit te calmeaza si nu mai suferi; ora de citit te face sa uiti ceea ce te afecteaza; ora de citit iti ofera solutii la o problema similara cu a ta; ora de citit te face sa visezi; ora de citit te face sa speri; ora de citit iti deschide ochii sa vezi ca nu esti singur; ora de citit te hraneste spiritual etc. Ceea ce conteaza e sa stii CE sa citesti. Conflictul de strada ar disparea daca aia implicati in el ar fi citit o ora macar/saptamana; aia cu "senzatia de foame" e un cliseu limitativ, nici nu are rost sa ma refer la el. Si, inca ceva, nu lua "ora de citit" adliteram. Viziunea autorului cu privire la citit e mult mai larga, acolo e doar un fel de a o spune ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of, Cosmine...
      Ora de citit te linisteste daca problemele nu sunt intr-atat de mari incat sa incerci, inutil, sa citesti, reluand, la nesfarsit, aceeasi pagina, pentru ca randurile iti fug din fatza ochilor iar gandurile sunt departe, la ale tale, care numai simple nu sunt.
      Ora de citit te determina sa iei decizii la calm doar daca ai reusit sa te deconectezi de realitate in asa masura incat, indiferent de realitatea inconjuratoare, tu te-ai deconectat exact ca un computer scos din priza.
      Ora de citit te calmeaza si nu mai suferi doar daca problemele tale sunt minore. O mama a carui copil sufera de ceva incurabil nu se va mangaia citind.
      Ora de citit te face sa uiti ce te afecteaza... dar daca n-o face? Daca ceea ce te afecteaza e mult prea stringent, prea acut ca sa poata fi uitat?
      Probleme similare? Eu cred ca fiecare om isi are problemele. Pe care le abordeaza in mod diferit. Daca mi se intampla o calamitate mie, si aceeasi calamitate ti se intampla si tie, in conditiile in care noi doi citim aceeasi carte, te asigur ca reactia noastra la calamitate va fi diferita!! Net diferita! Daca vom cauta solutii, doar intamplator acestea vor avea un element comun.
      Sunt de acord cu ceea ce spui tu referitor la educatie. Poporul nostru ar arata cu totul altfel daca s-ar educa sa citeasca in loc sa faca orice altceva in timpul liber.
      Insa, de aici si pana la a crede ca prin lectura se rezolva toate problemele, e cale lunga.
      Problemele nu se rezolva. Ne putem lumina mintile citind. Putem avea perspective diferite, mai intelepte decat daca nu am fi citit. Dar lectura nu indeparteaza problemele. Sau, daca o face, o face pentru moment. De indata ce o intrerupi, daca ai un bolnav in casa, il vei regasi tot bolnav. Daca ai un partener agresiv, tot agresiv il vei descoperi.
      Daca mi-ai citit postarile, stii ca spuneam ca m-am ajutat sa ies din situatii critice citind. Asa ca nu te contrazic intru totul. Insa chiar sunt probleme reale care nu au solutii. Si aceste probleme sunt numeroase.

      Ștergere
  6. ok...dar si eu am zis sa nu iei citatul acela ad literam :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Tocmai caracterul general al afirmatiei mi s-a parut deplasat, Cosmin. :) Trebuia sa comentez pe marginea sa, ca asa-s femeile. Pisaloage. :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Răspunsuri
    1. Psiholog-psiholog? Adica de-ala care asculta aberatiile oamenilor?... Wow.

      Ștergere
  9. psiholog, nu pisalog ;)...si, da, ascult...dar nu numai aberatii ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant. Reusesti sa te disociezi dupa ce asculti? Cum decurge o sedinta de psihoterapie la tine? Asculti si dai sfaturi? Doar asculti? Asculti si iei aminte? Asculti si uiti imediat, pentru ca altfel te incarci?
      Intreb din curiozitate.
      Ai cabinetul tau sau esti angajatul cuiva? Pentru ca un fapt mic are implicatii mari. Asupra bugetului. Vorbesti din anume perspectiva daca esti propriul tau stapan, si din cu totul alta daca depinzi de un salariu fix.

      Ștergere
  10. E absolut necesar sa te disociezi dupa ce asculti, altfel te-ai incarca cu problemele altora, te-ar coplesi. De fapt, nu asculti pur si simplu, e o ascultare activa, asculti si procesezi ca sa stii ce intrebi. Nu dai sfaturi niciodata, il conduci pe om prin intrebari sa isi gaseasca singur raspunsurile necesare. Sa iei aminte la ce? Dupa un timp ajungi sa nu te mai mire nimic, tot ceea ce se intampla intre oameni e omenesc. Te disociezi, dar nu uiti niciodata esentialul, altfel nu ai avea continuitate de la o sedinta la alta. Si nu, nu am cabinetul meu, sunt angajat. De altfel, nici nu prea e rentabil sa ai cabinetul tau. Pe asta ti-l faci in timp daca devii un nume cat de mic in domeniu, daca iti faci clienti etc. Tot mai putini isi fac cabinete de capul lor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Iti trebuie tarie de caracter ca sa te disociezi. Felicitari! Sincere. Nu cred ca as reusi sa fac ceea ce faci tu.

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca faci o facultate in domeniu, poate ai reusi ;)

    RăspundețiȘtergere
  13. Poate.
    Intrebare de om prost. De ce pui la sfarsitul fiecarei propozitii ";)"? Da, stiu ce semnifica. Dar nu inteleg de ce este prezent peste tot. Cand vorbesti faci la fel? Pacientii ce cred despre asta?

    RăspundețiȘtergere
  14. ma fac ca n-am vazut intrebarea (ironica), dar iti raspund pe ocolite si pe jumatate: stii bine ca nu fac ":)" cand vb cu cleintii. Si, cum crezi tu ca as face? punct si virgula cu degetul in aer si pe urma acolada; sa le desenez ";)" pe tabla? sa rostesc tare punct si virgula acolada? sau cum? nu inteleg

    RăspundețiȘtergere
  15. Ideea (pe care banuiesc ca ai inteles-o) e ca nu inteleg prezenta acestui semn la finalul propozitiei scrise. Dupa cum nu inteleg de ce copiii finalizeaza multe lucruri folosind: ":P" Adica?
    Un ceva fara semnificatie trebuie sa ramana fara semnificatie. De ce sa folosim hieroglife a caror interpretare nu poate fi interpretata? E doar o observatie.

    RăspundețiȘtergere
  16. ok...iti respect dreptul la observatii...sa stii ca eu nu o sa pot sa iti mai urmaresc mesajul aici...deja s-a dus mult in spate fata de alte postari

    RăspundețiȘtergere
  17. Sunt convinsa ca citesti multe alte bloguri. Eu scriu in masura in care simt nevoia sa fac asta. Scriu cand ceva ma intriga, cand ceva ma motiveaza, cand ceva ma face sa simt ca vreau sa scriu.
    Observatia nu s-a dorit a fi rautacioasa. Era o observatie si atat. Banuiesc ca nici tu nu ai vrut sa ma tragi de urechi cand ai spus ca nu am inteles nimic din ce scria Montesquieu, si cand mi-ai recomandat sa ma mai gandesc intre timp. Cu semnul de rigoare la final. ;)
    :))
    See you.

    RăspundețiȘtergere