luni, 1 aprilie 2013

Avertizari

Poate mi-ar fi plăcut ca lucrurile să fi stat altfel în multe privinţe. În prea multe privinţe. 
Pseudo-primăvara asta nu mai amăgeşte pe nimeni. Să mai încerce. După eforturi îndelungate, poate va deveni Primăvară-Primăvară, nu amestec de paşi cu mocirlă şi cu flori îngheţate de zarzăr. 
Pentru că noaptea trecută am petrecut-o în tovărăşia unor doamne, pe blog, am reuşit să dorm suficient cât să mă trezesc într-o nouă dimineaţă de iarnă perfectă, cu grade puţine în termometre şi cu fulgi sporadici căzând, fără elan, din prea plinul norilor. Pe la amiază, ziua devenise una de iarnă veritabilă, astfel că doamna superstiţioasă pe care anii (destul de mulţi, de altfel) nu au educat-o ce fel de întrebări sunt permise în anumite birouri şi ce fel nu, a declarat că asta o fi zăpada mieilor. 
Ziua a sfârşit fără zăpadă, cu un soare care părea că îşi caută, timid, locul pe un cer prea amplu, şi, dacă atunci când a nins frumos ca-n poveştile în care aprilie vine cu zăpadă cadou nu am reuşit să imortalizez momentele, am reuşit să descopăr că profeţia Tinei s-a împlinit. Restaurantul care avea în meniul scris mare pe geam "creer pane" nu mai există, cu siguranţă a falimentat, astfel că abia acum îmi explic relaxarea cu care străbăteam zi după zi strada, ca şi retina rămasă nezgâriată de atâta idioţenie. În locul restaurantului pluteşte un magazin cu haine de proastă calitate, fără meniu de data asta. 
Mai jos, pe stradă, fiindcă deşi ora era târzie ziua promitea alte surprize, am reuşit să observ atenţionări. Nu mă aflam într-un cartier mărginaş, uitat de lume, nici în vreunul propus pentru renovare. Nu. Intenţia de a renova nu există, există în schimb nişte atenţionări vitale, indispensabile, fără de care chiar nu ştiu ce ar face trecătorii, asta apropo de reclama aceea stupidă la "oraşul european", cu ghidul turistic tronând, ca duhul din lampa lui Aladin, proaspăt ieşit din sticlă, la piciorul podului peste Mureş. 

 Şi, dacă de tencuială aţi scăpat, pericolele nu s-au sfârşit, ci ele continuă, că de-aia ne aflăm într-un oraş european: 
Problema? Proprietarii nu au nici bani, nici dorinţă, nici aprobări legale pentru a renova. Soluţia? Urbea a intervenit punând panouri. Scurt şi la obiect. Îţi cade ornamentul în cap? Problema ta. Trebuia să te fereşti, nu să stai ca-n basmul lui Creangă. Mă întreb dacă amendamentul nu ar putea fi valabil şi pentru porţiunile cu gheaţă din faţa imobilelor, pe timp de iarnă, când cetăţeanul e obligat să o cureţe, în caz contrar fiind amendat. Un cetăţean responsabil ar putea lua exemplul primăriei, punând tăbliţe de avertizare în dreptul casei, pentru a se scuti de efortul de a curăţa zăpada şi gheaţa, expunându-se astfel unei febre musculare de proporţii. 
Însă... să nu uităm că suntem români. Şi ce bine ne vor prinde câteva zile libere... vreo săptămână, două, să ne eliberăm de stres...

10 comentarii:

  1. Acum... daca iti povestesc despre vremea calda si frumoasa de la noi... probabil vei fi invidioasa. :)) Dar am aruncat un ochi la meteo si ne-au promis ploi pentru zilele urmatoare, asa ca nu ma bucur prea tare de soare.
    Sa ma scuzi, am citit in fuga (sunt extrem de obosita) si probabil mi-au scapat amanunte, dar fotografiile sunt la superlativ. :)) Prima mi s-a parut relativ normala. Uite niste oameni cu bun simt - avertizeaza trecatorii de pericol. A doua insa... =)) =))

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu sunt invidioasa, Dara, pentru ca luna aprilie va fi capricioasa in toata tara! Mai rece si mai umeda decat am dori...
    Cat despre avertizari... fiecare se descurca asa cum poate... :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Hai maaaaaaaaaaaaai ca nu ma mai joc! adica nu mai avem "creer"? cred ca de aia au dat faliment ... din lipsa de "creer" :))))))))))))
    mi-e rau din bec! poza aia cu ornamentele e TOTALA! am vazut orice sa cada, mai putin asta :)).
    cat despre ploi... mi-a iesit si mie pe nas, dar tac chitic. stii ce am patit anul trecut cu ... polenizarea :)) asa ca nu ma vait. asta inseamna ca o sa pot iesi si eu la aer.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mai au "creer", din pacate... Voiam sa pozez oferta, si ia-o de unde nu e... Si da, de pe cladirile noastre cade tot. :)))

      Ștergere
    2. mai, imi doresc sa vad un panou pe la guvern cu : cad capete, cad scaune, cad idioti, mincinosi, hoti etc. astia nu cad, mai frate. desi sunt un fel de ornamente ...

      Ștergere
    3. Pe sistemul: "ce e rau nu piere'', lenesii, hotii si mincinosii raman. Din pacate...

      Ștergere
    4. Iarta-ma, dar m-ai molipsit si rad sanatos deja. De ambele tipuri de ornamente. :)))

      Ștergere
    5. Nu-i asa ca ti-i inchipui pendurand :)) ce bine le-ar sta!

      Ștergere
    6. :))) Ar fi acesti... Tarzani... :))))

      Ștergere