duminică, 22 septembrie 2013

Incapacitate

- Care sunt cele trei lucruri pe care le-aţi lua cu dumneavoastră pe o insulă pustie?, a fost întrebat actorul pensionat care a deschis seara în holul teatrului.
- Dragostea. Credinţa în Dumnezeu. Şi speranţa într-o Românie mai bună, veni răspunsul. 
Omul are o expresivitate aparte. Umor, energie, inteligenţă. Mă uitam la el în timp ce ţopăia prin hol, urmat de camere de luat vederi, şi mă gândeam cât de trişti trebuie să fie acei actori pentru care profesia e o alegere nepotrivită. Că actoria, la fel ca profesia de dascăl, medic sau popă, e vocaţională. Sau aşa ar trebui să fie, pentru că necheful în clasă, biserică, spital şi pe scenă nu rămân neobservate. 
Ceea ce m-a mirat la acest om a fost optimismul său. Sau răspunsul a fost programat? Premeditat? Vârât ca o placă de memorie suplimentară într-o unitate? Oare chiar speră într-o Românie mai bună? Mai inteligentă? Mai de bun simţ? Mai politicoasă? Mai cinstită? Mai vocaţională? Mai sinceră? 
Mi-ar plăcea să pot fi de acord cu Actorul. Mi-ar plăcea la nebunie. Dar recunosc că mă simt incapabilă.

2 comentarii:

  1. De ce-aș lua dragostea? Sunt pe o insulă pustie, nu mă pot iubi decât pe mine însumi. E o miagine pe care n-aș vrea totuși să o vizualizez așa, 3rd person.

    Credința în Dumnezeu? Fir-ar el în spanac! Doar el m-a lăsat în insula pustie, nu?

    Speranța într-o Românie mai bună? Mă doare-n cot, am insula mea. Mai degrabă mi-aș dori să fie ocupat de un trib de femei dornice (death by snu snu, pentru cunoscători :))) ).

    Dar dacă stau să mă gândesc, România e deja o insulă aproape pustie.

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) Asadar il contrazici pe batranul actor...
    Daca-mi permiti, tu ce lucruri ai lua pe insula pustie? Retine ca e pustie, deci nu poate fi ocupata de un trib de femei! :D

    RăspundețiȘtergere