miercuri, 5 decembrie 2012

Inconstient

O doamnă la psiholog este anunţată la sfârşitul şedinţei: 
- Săptămâna viitoare vom lucra cu inconştientul. 
- Nu cred că soţul meu va dori să vină, răspunse ea.


12 comentarii:

  1. Adică, s-ar teme de ce ar ieși la iveală din inconștientul soției? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Psihologul folosea un limbaj de specialitate, în timp ce doamna credea că medicul vorbeşte despre bărbatu-său. "Inconştientul" reprezenta un lucru diferit pentru cele două părţi. Tu poţi să confirmi dacă se practică asta în terapia uzuală: "Managementul inconştientului". :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă gândisem și eu la varianta asta, dar am zis că, totuși, e prea soft pentru un banc. Și am zis că lumea e mai obișnuită cu ”ce are femeia în mintea ei” :).
      Se practică, dar nu tocmai în terapia uzuală ci, mai degrabă, în anumite tipuri de terapii. Bine, până la urmă, cam toate terapiile au tangență cu inconștientul. Însă, există o terapie, psihanaliza se numește, creată de Freud, care se dedică în totalitate explorării inconștientului.

      Ștergere
  3. Bancurile sunt, de regula, simpliste, tocmai pentru a fi de efect si pentru a nu necesita interpretari.
    Apropo de Freud, ce parere ai despre el? Nu cumva a exagerat pe alocuri?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba da, cred și eu că Freud a exagerat mult. De altfel, și-a dat seama singur că a exagerat și, după câțiva ani de la primele scrieri, și-a revizuit o parte consistentă din ”operă”. Mai bine zis și-a completat ”opera” cu observațiile desprinse pe baza noilor studii.
      Cred că Freud a exagerat voit încercând să facă senzație, tocmai ca să prindă la mase. Dezvăluirile sale au fost atât de șocante, încât toți au vrut să le afle și, astfel, s-a impus în epocă.
      Dar, ce a spus Freud cred că, în mare parte, e adevărat. Studiile sale au stat la baza revoluției sexuale de mai târziu. Sexualitatea reprimată chiar produce isterie. Am întâlnit și eu astfel de cazuri. Multe femei care își reprimă sexualitatea, ajung nimfomane mai târziu, sau actrițe de filme porno. Dar am mai vorbit despre asta.
      Probabil că și Freud avea anumite probleme, mai ales sexuale. Altfel nu ar fi marșat atât pe latura asta. Însă, în chestia cu inconștientul eu cred. E foarte mult de discutat aici. Dar, esențialul se poate rezuma simplu: inconștientul, care e plin de pulsiuni de orice fel, trimite către conștiință tot felul de impulsuri spre a fi satisfăcute. Conștiința morală, adică Supra Eul, din cauza prejudecăților sociale, reprimă aceste pulsiuni și le trimite înapoi. Astfel, apare o ”luptă” între inconștient și Supra Eu care degenerează în diferite simptome: unii dezvoltă boală psihică (de la nevroze și până la psihoze), alții au firi ”ciudate”, alții dezvoltă boli organice, alții comportamente bizare sau autodistructive etc. Pentru a nu dezvolta simptome de niciun fel, Freud a introdus termenul de compensare. Astfel, dacă un ins e născut cu predispoziția de a ucide, el compensează chestia asta devenind măcelar. La fel cu scriitorii, pictorii, muzicienii etc. Freud spune că în spatele a orice care ține de om există o cauză, mai ales în copilărie. În mare parte cred că are dreptate. Eu mă confrunt des cu astfel de ”cauze” la beneficiarii mei. Dacă ar fi să mă analizez, și multe din deciziile mele de acum, modul meu de gândire, acțiunile mele, sunt influențate de copilăria mea.

      Ștergere
    2. Exemplul cu individul cu predispoziţia de a ucide care devine măcelar e, aparent, simplu, şi aduce cu el o rezolvare a problemei, prin găsirea unei meserii adecvate, care îi stâmpără individului setea de sânge. Spre ce sunt însă predispuşi cei ce devin, pentru că asta doresc, contrar sfaturilor primite în familie, sau potrivindu-se lor, muzicieni, scriitori şi pictori? Ce tare stau în spatele acestor vocaţii?...

      Ștergere
  4. :))))))))))))))))))))))))))))))))
    tare de tot!

    RăspundețiȘtergere