luni, 25 februarie 2013
luni, 18 februarie 2013
Util
"Dacă vrei să te desparţi de prietena ta, cel mai bine o faci la McDonalds. Acolo nu au furculiţe sau cuţite, farfurii grele... şi în orice moment te poţi ascunde după un copil gras!"
joi, 14 februarie 2013
duminică, 10 februarie 2013
sâmbătă, 9 februarie 2013
Geniu profan
După ce am văzut spectacolul duminica trecută, am realizat că Mozart trebuie să fi fost obsedat sexual. Mozart era prezent pe scenă, împreună cu personajele sale, dialogând cu ele, expunând păreri. Rezumatul lui Don Giovanni a fost foarte reuşit, presărat cu puţin umor, şi a demonstrat încă o dată că oamenii au aceleaşi păcate ca totdeauna. Pentru Giovanni obiectivul principal era cucerirea oricărei fuste întâlnite. Nu era pretenţios. Dama putea să aparţină lumii bune dar, dacă era vorba de o menajeră, cucerirea ei era la fel de importantă. Nu-l putem învinovăţi pe Giovanni de inconstanţă. El ştia exact că toate femeile sunt bune. De cucerit. Indiferent de statut, poziţie. Leporello, credinciosul slujitor al lui Giovanni, ajunge să aibă un rol important în acţiune, mai ales atunci când, ocupat cu cucerirea unei slujnice, Giovanni îi cere slujitorului să-i ia locul în budoarul cucoanei.
Când Don Juan-ul din piesă îl întreabă pe Mozart dacă vrea să îi aducă o femeie, răspunsul lui Mozart a reprezentat cheia. A piesei, a vieţii sale. "Am mai multe femei decât tine. Tu nu eşti decât rodul imaginaţiei mele".
Mozart a fost un geniu nefericit despre a cărui moarte timpurie nu se ştiu prea multe. Acordurile din "Flautul fermecat" mi s-au părut nepământene. Divine. Contrazicând parcă tematica. Inspiraţia a găsit un teren propice în mintea neliniştită a autorului, care nu pare să fi cunoscut acel tip de dragoste, lipsit de geniu, dragostea simplă, cea care "fără cuvinte îţi spune ce simte", cea pe care eu îndrăznesc să o numesc dragoste adevărată. Care, în simplitatea ei, mută munţii din loc. Cea care, în absenţa geniului, te face singular, important, te face să simţi că viaţa merită trăită. Pentru că îţi dă un rost. Sau mai multe.
Îndrăznesc, aşadar, să susţin că Mozart a fost un geniu profan...
duminică, 3 februarie 2013
Negru diluat
Ai o stare mai degrabă neutră decât proastă. Somnolenţa se împleteşte de minune cu lipsa de chef. Nu ai chef decât să vegetezi. Să zaci precum un zarzavat insipid, importat din Asia centrală, neatent la ce se întâmplă, la ce se difuzează, la conferinţa de presă de duminică de la prânz instituită de preşedinte, la faptul că pe banda galbenă a RTV apare, din două în două minute, ştirea despre Mădălina Ghenea şi Gerard Butler, la faptul că s-a instituit impozit pe câine, impozit de doi lei pe metrul de şanţ din faţa casei. Te analizezi. Nu e lene. Nu e nepăsare. Ai ieşi. Te uiţi pe fereastră şi peisajul e de-a dreptul bolnav. Insipid, lipsit de frumuseţe, de un negru diluat, amestecat cu gri şi maroniu. Aşa trebuie să fi arătat tranşeele din toate războaiele de până acum. Te încumeţi să ieşi "de plăcere"? De care plăcere vorbim? Plăcerea de a sări peste băltoace pe cât de lungi pe atât de late? Plăcerea de a fi stropit pe trecerea de pietoni de şoferi grăbiţi sau la fel de amorţiţi ca tine? Până şi plăcerea de a ieşi ţi se pare vorbă-n vânt. Plăcerea de a ieşi dintr-o casă într-o imensitate de negru diluat poate fi amânată pentru zilele în care ea devine obligatorie.
Aşa că stai ca o legumă, prea puţin interesat de taxa pe căţel, de cea pe purcel, de cea pe şanţul din faţa casei, de discursul preşedintelui şi de dramele existenţiale omniprezente.
Te întrebi dacă eşti bolnav. Depresiv. Sau trist. Nu. Zilele-s aşa. Ocean de negru diluat. Optimismu-l lăsăm pe mai târziu. Pe mâine, poate. Şi crengile curg a jale, ca la înmormântare, fiindcă într-o altă viaţă le-au murit frunzele.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)