vineri, 16 martie 2012

Colivia cu note false

Uneori mi se întâmplă să mă înşel. Cântăresc omul din priviri (nu din punct de vedere material, ci sufletesc), şi îl situez undeva, pe o scară, mai sus sau mai jos, scara numindu-se SCARA OMENIEI. 
Pe această scară, sus se află aceia care, săraci sau bogaţi, ştiu să facă gesturi frumoase de ziua femeii, spre exemplu. Gesturi mărunte, dar prezente, care denotă că pentru ei femeia există şi ca femeie, nu doar ca bucătăreasă, spălătoreasă, călcătoreasă şi doică la copii. 
Pe această scară, sus se află oamenii care au ştiut să se impună nu doar prin performanţele intelectului, ci şi prin cele reprezentate de comportament şi maniere. 
Un om se situează cu atât mai sus pe această scară cu cât ştie să fie mai om. Mai uman. Intelectual sau muncitor, Omul-Om ştie să asculte, ştie să răspundă, ştie să aprecieze ce e vrednic de apreciere şi să îndepărteze fake-urile, prin metode specifice: mai cu binişorul sau mai cu toporul, dacă e cazul. 
Aşadar îmi permit libertatea de a-i situa mai jos pe scara omeniei pe cei care, deşi mi-au fost dascăli, au beneficiat în mod nemeritat de respectul meu. Îmi pare rău că la un moment al existenţei mele i-am considerat extraordinari, oameni de la care am ce învăţa, oameni superiori. Îmi pare rău că într-un moment din viaţă i-am admirat şi i-am considerat demni de respect. Eu cred că un om superior acceptă un contraargument documentat şi nu se consideră Dumnezeu, cu atât mai mult cu cât, în anumite aspecte pe care le comentează cu vervă, greşeşte fundamental. 
Aşadar, domnule profesor, comentariul meu la postarea dv. fusese de bun simţ şi nu exprima dezacordul faţă de nota principală. Aducea doar o nuanţă veridică notei secundare. Nu, Gâdea nu este un bun orator. Nu, Gâdea nu conduce ca la carte un interviu. Gâdea nu a terminat o facultate de jurnalism. Până aici de acord cu dv. Şi nu, Gâdea nu cred (pentru că asta scriam) să fie şi pastor care monologhează într-o biserică adventistă, duminica, invocându-l pe Dumnezeu, nu de alta, dar bisericile adventiste nu recunosc duminica drept "zi sfântă", pentru ele aceasta fiind reprezentată de sâmbătă. Comentariul nu s-a dorit nici urecheală, nici demonstraţie că studentul îşi depăşeşte profesorul, nu era vorba de aşa ceva.
Date fiind faptele, mă întreb cât anume din comportamentul dv. care, pe ici, pe colo, prin punctele esenţiale, s-a dovedit a fi dictatorial şi tiranic, nu o fi fost absolut dăunător şi pentru persoana al cărei PR aţi fost în urmă cu nişte mai mulţi ani. Dacă dv. nu ştiţi să acceptaţi un punct de vedere nu diferit, ci compensator, de ce aţi crezut că la prezidenţiale vă veţi conduce candidata spre victorie, clar fiind faptul că sunteţi atât de plin de sine încât poza dv. poate fi lipită în dicţionar, în dreptul cuvântului DICTATOR? 
Acestea fiind spuse... adio, domnule profesor. Să aveţi o existenţă frumoasă în colivia dv. pe care o credeţi plină de perfecţiune, printre ale cărei gratii mai scapă note false uneori.



2 comentarii:

  1. uite, asta numesc eu exprimare academica si cu stil. nu ca mine care iau foc toata si nu mai reusesc sa pun frana :))
    pentru unii ... sau poate pentru marea majoritate e destul de greu sa accepte un punct de vedere diferit. unii o inteleg ca pe o critica, ca pe un atac la propria persoana, ca pe o incercare de subminare a propriei autoritati sau cunoasteri, iar reactia lor in astfel de situatii e atacul. nu pot sa spun contraatacul pentru ca o parere diferita nu inseamna neaparat un atac.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu m-am inversunat, pentru ca am ramas doar surprinsa, la inceput.
      Ce se intampla? Domnul profesor are un blog. Propriu si personal. Unde publica. Comentariile sunt permise. Ca, daca nu ar fi, nu as fi incercat sa ii raspund. Scria referitor la interviul luat de Gadea lui MRU, si aducea pe tapet orientarea religioasa a lui Gadea, care nu era in stare sa fie un jurnalist bun datorita faptului ca e pastor adventist, care il invoca duminica pe Dumnezeu. Nu am venit sa il trag de urechi pe domnul profesor. Doar i-am spus ca Gadea nu mai e si popa, si, daca ar fi, ar fi sambata. Atat.
      Niciodata nu am stiut de ce un om care parea de calitate nu are comentarii pe blog. Acum stiu. Pentru ca nu le aproba. Poate daca merge MRU accepta comentariul. Nu va accepta un comentariu de la mine. Nici destept, nici prost. Pentru ca eu sunt nimeni. Nicio problema. Si reciproca poate fi (si e) valabila. :) Desi a fost mentorul unui candidat la prezidentiale. Ei si ce?

      Ștergere