marți, 1 mai 2012

Autocritica

"Vrei soare, soare îţi dau, 
Sau pielea ţi-e rudă cu luna, 
Pe stânci dacă vrei te sărut, 
Sau în apă, îmi e totuna... "
Nu am idee ce anume mi-a declanşat în minte melodia. Nu am fost în companii gălăgioase. Nici vrăbii, nici oameni nu mi-au tulburat ziua; cred că până şi mierlele au plecat din faţa casei. Am fost spre seară în mall, unde am putut să cânt fără ca tu să trânteşti, furios, uşa, pentru că, în timp ce mă uitam la demenţa modei, la preţuri şi la nimic în mod special, am profitat că nu sunt spectatori, şi am cântat cu ăia care îi bucurau şi pe vânzători, în toate magazinele alea de renume, cu haine de firmă şi preţuri pe măsură.
Pe drum spre "acolo" am făcut o paralelă cu vremea când, copil, visam la anii de-acum. Frate, nimic nu au în comun, asta mi-e clar. Când eram copil, ai mei părinţi mă luau de-o aripă şi mă cărau, fie cu maşina vecinilor, fie cu tramvaiul, o bucată, după care cu minicarul, că aşa i se spunea hardughiei când eu eram copil, şi mă duceau cu sila să mă distrez "la iarbă verde" (ce pleonastică îmi pare acum expresia - de parcă cineva s-ar putea simţi bine la iarbă galbenă, pârjolită sau ruginie). Iar distracţia însemna jucat volei cu copilul vecinului, cu care, de altfel, nu aveai mare lucru în comun, eventual îmbrânceli, eventual dat prilej părintelui să îţi administreze vreo corecţie. Acum copilul vecinului şi-a împlinit menirea, le-a făcut pe toate, ca la carte: a emigrat, s-a însurat, a făcut un copil şi a divorţat. Cum scrie la carte, nu-i aşa? 
"Nisipul să fie ud, 
Iar marea un pic amară, 
Nisipul să zgârie lin, 
Iar marea să fie murdară". 
Demodato! 
PS: asta a fost autocritica de 1 Mai! 


8 comentarii:

  1. Mi-ai trezit multa melancolie cu piesa asta...
    Sa-ti fie rusine, demodato!
    :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Nu neaparat de Vama Claudia, mai mult de vremurile cand ascultam Vama Veche, nu ne pasa de nimic, eram jos si totusi deasupra tuturor :)

      Ștergere
  3. Da, vremuri in care ne caracteriza naivitatea, si zambetul asa, fara motiv, si... Doamne, ce frumosi trebuie sa fi fost!

    RăspundețiȘtergere
  4. mie sa imi spui altceva. cine iesea victorios din infruntarile cu copilul vecinilor? :))
    Adi are dreptate cu melodia asta. zau ca ma ia cu plas :( si nu face nimic altceva decat sa accentueze la maxim unele cuvinte de mai sus. cel putin pentru mine ...

    RăspundețiȘtergere
  5. :)) Cine mai stie cine pe cine batea? Clar e ca ne bateam. Saracul Lucian. Teoretic ar fi trebuit sa il bat, ca eram mai mare ca varsta.
    Cat despre melodie... mie mi-a placut si inca imi starneste amintiri frumoase. Multumiri Vamei pentru ca ne-a incantat niste ani cu niste piese excelente!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) copii neastamparati! stricati iesirea parintilor la ”iarba verde”

      Ștergere
    2. De fapt doar o "pigmentam", sa fie bucuria intreaga, cred! :)))

      Ștergere